תוכן עניינים
יבואן מתחיל
יבואן מתחיל חייב להיות יבואן עם תיק במע”מ, ללא תיק במע”מ לא ניתן לייבא מסחרי.
מחובתו של היבואן לברר על הטובין שהוא מעוניין לייבא טרם הזמנה
לתת תיאור מלא + קטלוג של הטובין לסוכן המכס וזאת כדי שסוכן המכס יברר על:
לאחר הבירור מול עמיל המכס, נקבע פרט המכס תחת פרט המכס מוחלט מה הן חוקיות הייבוא של הטובין ומהם המיסים שעליו לשלם.
יבוא מטענים
היבואן מבצע הזמנה אשר תכלול את תנאי המכר ותנאי התשלום מול הספק.
על פי תנאי המכר, משקל, מידות וסוג הטובין, יתקבל מחיר השילוח הבינלאומי (ימי או אווירי), לאחר שנקבע תנאי המכר והשילוח הבינלאומי, הטובין משונעים לכיוון נמל היעד בישראל בצירוף: חשבון עסקה, פירוט אריזות, שטר מטען .
במידה והטובין יצאו מארצות עם הסכמי סחר עם ישראל כגון: ארה”ב, קנדה, מקסיקו, אירופה, דרום אמריקה (מרקוסור) יצורף גם טופס הסכם סחר חתום כחוק.
מכון התקנים – מדריך ליבואן המתחיל
צו יבוא חפשי מתנה יבוא של מוצרים מסוימים לארץ ב”אישור תקן” (בדיקתם במעבדה המאושרת לבצוע פעולה זו). רשימת התקנים שמוצרים אלה מתייחסים אליהם, מופיעה בתוספת השנייה של צו יבוא חופשי.
אנו ממליצים תחילה להביא דוגמת המוצר אותו אתם רוצים לייבא לבדיקת דגם במכון התקנים, וזאת בטרם היבוא של המשלוח כולו. אם הוצגה דוגמה כזו ותוצאות הבדיקות היו חיוביות, יקבל היבואן תעודה חיובית אשר תשמש כאישור דגם ובסיס למתן “אישור תקן” למשלוחי המוצרים שיגיעו בעתיד, מאותו הדגם ושל אותו יצרן מאותה ארץ יבוא.
בכדי להתחיל הליך של יבוא המצריך בדיקות במכון התקנים יש לרכוש כרטיס חכם ו/או להשתמש בעמילות מכס שתגיש בקשות לשחרור בשמכם.
כל תהליך אישור יבוא (גם הבאת דוגמה לבדיקת שוק / לבדיקת מכון התקנים) מתחיל בהגדרת פרט המכס, הנעשה בדרך כלל על ידי עמיל המכס. פרט המכס מגדיר את המוצר. לאחר שהוגדר פרט המכס נעשות הפעולות הבאות:
לאחר רכישת הכרטיס החכם והתקנתו, היבואן או נציגו שולחים בקשה ממוחשבת במערכת מסלו”ל למכון התקנים ומצרפים לבקשה את המסמכים הבאים:
טופס הבקשה הממוחשב שמולא כנדרש עם מוצר ותת מוצר מול פרט המכס, יועבר ישירות לנציג הטכני הרלוונטי שהוסמך לכך במכון התקנים הישראלי, שיבדוק אותו, את המסמכים המצ”ב אליו ואם על המוצר המיובא חל התקן הישראלי.
במידה והתקן אינו חל על המוצר, יקבל היבואן אישור תקן על סמך תל”ח (תקן לא חל) מאת מכון התקנים, ויוכל לשחרר את המשלוח המיובא.
במידה והתקן חל על המוצר והוא חייב בדיקה, יוודא תחילה נציג מכון התקנים אם יש הסכם הכרה הדדית עם מוסד בחו”ל בתחום הבדיקה הנדרשת.
בהתאם לסוג ההסכם, אם קיים, יתבצע המשך הטיפול. עד לקבלת אישור לשחרור המשלוח ואישור תקן רשמי (אישור מכירה).
לאחר סיום בדיקת הדגם הראשונה וקבלת תוצאה “מתאים לתקן” (מבדיקת “טרום יבוא” או מבדיקת משלוח ראשון) תהיה אפשרות ליבואן לייבא אותו דגם של מוצר שנבדק ו/או משפחת דגמים (לפי החלטת המעבדה בתאום עם הלקוח) במשלוחים נוספים.
היבואן (או נציגו) יגיש טופס בקשה ממוחשב במערכת מסלול , הנציג הטכני יבדוק את הבקשה לפי היסטוריית “תיק המוצר” כפי שנמצאת במכון התקנים, ויחליט על המשך הטיפול.