פרט מכס וסיווג פרט מכס - "יחדיו" שילוח בינלאומי
מה זה "פרט מכס"
מס מכס על פריט - כיצד הוא נקבע?
מס מכס הינו מס המוטל על יבוא סחורות לישראל. מס המכס מהווה כלי לויסות מאזן התשלומים של המדינה וכן מגן על הייצור המקומי מפני תחרות, בכפיפות להסכמים בינלאומיים עליהם חתומה המדינה.
מס המכס משמש כבסיס להטלת מיסים נוספים כגון מע”מ ומס קנייה.
סעיף 1 לפקודת המכס: “מכס, מס קניה על יבוא כמשמעותו בחוק מס קניה טובין ושירותים (התשי”ב – 1952) מס ערך מוסף על יבוא כמשמעותו בחוק מס ערך מוסף, התשל”ו – 1975, וכן כל מס או היטל אחרים המוטלים על יבוא טובין, על פי כל דין.
- שיעור המכס – בישראל מתוקף היותה חברה בארגון ה מכס הבינלאומי, נהוג תעריף אחיד המבוסס על השיטה ההרמונית )HS )על פיה נקבע שיעור המכס.
- גובה התשלום – ישראל חתומה על הסכם גאט”ט הקובע כי חשבונית העסקה היא הבסיס לחישוב תשלום המכס.
- חישוב תעריף המכס – תעריפי המכס בישראל שיעור המס על טובין מסווגים לפי אופי הטובין על פי השיטה ההרמונית System Harmonized בשמה המלא: השיטה ההרמונית לתיאור מצרכים וקידודם אשר פותחה על ידי ארגון המכס העולמי (Organization Customs World – WCO) ופורסמה במסגרת אמנת בריסל בשנת 1983.
סיווג פרט מכס - השיטה ההרמונית
על פי נתוני ארגון המכס העולמי, כ – 180 מדינות וכלכלות מיישמות את השיטה ההרמונית, ו – %98 מכלל הסחר הבינלאומי בטובין משתמש בקודי הסיווג של השיטה ההרמונית.
השיטה הינה מערכת קטלוג ענפה, הבנויה לפי פרקים, סעיפים וסעיפי משנה, המאפשרת להקצות לכל מוצר קוד סיווג על פי כללי הסיווג – קוד פרט מכס .
לצידו של כל קוד סיווג (“פרט מכס“) מצויין שיעור המכס החל על טובין שמסווגים באותו פרט סיווג.
מידע על סיווג הטובין וקביעת פרט מכס קיים ב”צו תעריף המכס ומס קניה“. צו זה מפורסם ע”י אגף המכס כספר בתחילת כל שנה ומעודכן במהלך כל השנה.
הספר מחולק ל- 21 חלקים לפי נושאים שונים, וכל חלק מחולק למספר פרקים, סה”כ 97 פרקים.
לדוגמא: חלק ראשון – עוסק בבעלי חיים ומוצרים מבעלי חיים וכולל פרקים 5-1.
חלק שבעה עשר – עוסק כלי רכב כלי טייס, כלי שייט, וציוד הקשור להובלה, כולל פרקים 89-86.
הפרקים מחולקים לפרטים ופרטי משנה. בנוסף ל- 97 הפרקים המשמשים את כל המדינות המשתמשות בשיטה, יש בחלק האחרון תוספות הרלוונטיות לישראל בלבד, כגון: כללי יבוא לעולים , לתושבים חוזרים, לדיפלומטים וכן נתונים הנוגעים להסכמי הסחר שיש לישראל עם מדינות שונות .
פרט המקוטלג על פי סעיפים אלה נקרא פרט מכס מותנה. לכל חלק ופרק יש מונחים וכללים החלים לגביו.
בסיווג גלום גם מידע לגבי הצורך באישורי רשויות מוסמכות אחרות כגון: מכון התקנים ומשרדי הממשלה השונים: בריאות, תקשורת, חקלאות, איכות הסביבה ועוד.
עוד מאמרים
שר הכלכלה מנסה להרחיב את רפורמת הייבוא של הממשלה הקודמת – פורסם בynet
ניר ברקת הגיש את החלק הראשון של החוק המכונה “מה שטוב לאירופה טוב לישראל”, אשר מזכיר מאוד את הרפורמה של ממשלת בנט-לפיד. התוספת העיקרית: החלת ההקלות הבירוקרטיות שניתנו לקרפור על כל הרשתות בישראל, אחרי שאלה איימו בבג”ץ. היישום צפוי לקחת מספר חודשים שר הכלכלה, ניר ברקת, הגיש היום (ה’) את החלק הראשון של חוק הייבוא החופשי לישראל, המכונה “מה שטוב
העברת תזכורת ליבואן / יצואן בדבר סיום תוקף ייפוי כוח לסוכן המכס
במסגרת שיפור השירות לציבור במינהל המכס, ובמסגרת הנגשת המידע ללקוחות, הריני לעדכנכם כי החל מה- 1/5/23 מערכת שער עולמי תעביר התרעות ליבואנים וליצואנים בדבר כתבי הרשאה שתוקפם עומד לפוג. הודעות אלו ישלחו לנ”ל 30 יום לפני מועד פקיעת כתב ההרשאה, על מנת שיוכלו להיערך בהתאם ולמנוע עיכובים מיותרים. בהמשך, סוכן המכס יקבל אף הוא הודעות 30 יום לפני פקיעת תוקף כתב
סקירות כלכליות של מינהל סחר חוץ – 2013
סקירה כלכלית תאילנד יוני 2023 סקירה כלכלית דרום קוריאה יוני 2023 סקירה כלכלית פיליפינים יוני 2023 סקירה כלכלית יפן יוני 2023 סקירה כלכלית וייטנאם יוני 2023 סקירה כלכלית אוסטרליה יוני 2023 סקירה כלכלית ברזיל יוני 2023
לשכת הספנות: הפרטת נמל חיפה הובילה לשיפור דרמטי בשירות לאניות מטען כללי וצובר
לשכת הספנות מציינת כי עד להפרטה, נמל חיפה היה מקצה שנים רבות צוות עבודה אחד לאנייה בכל משמרת וכי כיום הנמל מקצה כמעט פי 5 צוותים בכל משמרת. נשיא לשכת הספנות, ד״ר יורם זבה: השינוי העמוק שעובר על נמל חיפה מאז ההפרטה מורגש היטב. נשיא לשכת הספנות, ד״ר יורם זבה, התבטא הבוקר בנוגע לפעילות נמל חיפה המופרט ואמר כי ״בתקופה