משבר הקורונה חשף את נקודות התורפה של שרשראות האספקה הגלובליות. אלדר צ׳ירפוט מחברת SAP סוקר מחקר גלובלי שנערך טרם משבר הקורונה בקרב מנהלי שרשרת אספקה וחשף את התכונות המשותפות למובילים בתחום.
מזעור סיכונים ומקסום הזדמנויות לאורך שרשרת האספקה
מחקר שנערך בתחילת 2020, על ידי Oxford Economics ו-1,000 מנהלי שרשרת אספקה, טרום פרוץ מגפת הקורונה באירופה, ביקש לבחון אלו תכונות עושות מנהל למוביל בתחום שרשרת אספקה ואילו תכונות נמצאו משותפות למובילי התחום בכל ענפי הכלכלה והגאוגרפיות. לא בטוח שאפילו הם צפו עד כמה המחקר הזה יהיה רלוונטי ושימושי בעתיד הקרוב.
כך נראה הפתיח של המחקר: ״יצירת ארגון ממוקד-לקוח בשנת 2020 הוא שיעור בניהול בתנאים מורכבים, תוך שמירה על חוסן ויציבות בפעילות הארגון עם לקוחותיו. בתקופה הלא פשוטה הזו עסקים חייבים להיות מסוגלים לספק לשוק מוצרים באיכות גבוהה במהירות מקסימלית תוך עמידה ביעדים העסקיים, לבנות מערכות יחסים עם ספקים וספקי משנה, לחזות את הביקוש למוצרים ומשאבים, להפחית סיכונים ולאמץ במהרה טכנולוגיות חדשות מבלי לשבש את הפעילות העסקית השוטפת. פונקציות שרשרת האספקה מחויבות לעמוד בכל הדרישות הללו – אפילו מול מגיפה עולמית״.
המחקר מצא ש-12% מתוך 1,000 מנהלי שרשרת אספקה שענו על הסקר הם מובילים אמיתיים בתחום, ולהם יש שרשרות אספקה עמידות וגמישות, רמות גבוהות של חדשנות, שביעות רצון גבוהה בקרב הלקוחות והעובדים, ושיעורי צמיחה גבוהים יותר מאשר המתחרים. מה עושה אותם כאלה? הם ממוקדים בצרכי הלקוחות, פורסים טכנולוגיות מתקדמות, בעלי ראייה רחבה של כל התהליך (לרבות התחשבות בקיימות המועילה לטווח הרחוק, על פני רווח מהיר), ומקבלים החלטות בזמן אמת באמצעות predictive analytics ובינה מלאכותית. שילוב של ראיית התמונה הגדולה, ותשומת לב לפרטים.
עוד מצא המחקר כי 39% מהנשאלים חוו אירוע ׳מסוכן׳ בשלב מסוים בשרשרות האספקה שלהם בשלוש השנים האחרונות. שיעור דומה – 40% – אמר שחשיפתם לסיכוני שרשרת האספקה עלתה במהלך אותה תקופה. אף אחד לא ציפה כי מספר שבועות אחר כך המספר הזה יגיע ל-100%. מגפת הקורונה חשפה נקודות תורפה של שרשרות אספקה ואת השפעתן על הכלכלה העולמית, וחוסנן ועמידותן של שרשרות האספקה הפכו להיות פקטור בעל חשיבות עצומה. אמנם חוסן ועמידות לא היו המוקד העיקרי של המחקר, ועדיין מובילי תחום שרשרת האספקה הציעו כמה מהשיטות הכי מומלצות בנושא אלו. המחקר הראה שהמובילים בתחום דומים בכמה אופנים ברורים: 76% מהנשאלים מסכימים כי העובדים שלהם זריזים (אג׳ילים) ויכולים להגיב לאירועים בלתי צפויים (לעומת 52% מהאחרים), 75% כבר מקיימים שיתופי פעולה ברמה גבוהה עם פונקציות ניהול הסיכונים והתאימות שלהם (לעומת 63% מהאחרים), 66% הם בעלי ראייה רחבה מקצה לקצה, מתהליך התכנון ועד למסירה.
בן רייט, עורך משנה ב- Oxford Economics אמר בזמנו לריצ׳ארד האוול מ-SAP העולמית כי ״חברות עם אסטרטגיות חזקות יותר של מיקוד בלקוחות, שקיפות, יציבות, ויישום טכנולוגיות חכמות רואות שיפור באפקטיביות של שרשרת האספקה, בעמידותן ובסך הביצועים הפיננסיים״, והוסיף, ״למרות שכל רשתות האספקה חשופות לסיכונים בכלכלה עולמית – ביצועים עם יעדים אסטרטגיים ברורים, הנתמכים על ידי הכלים והטקטיקות הנכונות להפחתת הסיכון ולמזעור המורכבות – יהפכו אירועים כאלה לניתנים לשליטה וניהול״.
ואני אומר, אף ששום שרשרת אספקה לעולם לא יכולה להיות מוכנה ומוגנת לחלוטין מפני זעזועים עולמיים בסדר גודל שנוצר על ידי נגיף הקורונה, תרבות ארגונית התומכת בשיתוף פעולה ונראות טובה בכל תחומי שרשרת האספקה, כולל ספקים וספקי משנה, בונה חוסן ומגדילה זריזות (אג׳יליות) להפחתת ההשפעה של אירועי סיכון.
לסיכום, בזמנים של חוסר ודאות אופרטיבית בשווקים בעולם וגם בישראל, אין ספק שנדרשת אסטרטגיה ברורה ותגובה מהירה ממנהלי שרשרת האספקה. זריזות של הצוות, יכולת הסתגלות מהירה למצבים משתנים, אימוץ טכנולוגיות חדשות, ניהול סיכונים וראייה רחבה יוציאו אתכם מהמשבר כשידכם היא על העליונה.
אלדר צ׳יפרוט הינו מוביל תחום פתרונות ניהול שרשרת אספקה דיגיטלית ב-SAP ישראל
עוד מאמרים
אתגרי הספנות בעידן של משברים גלובליים
האתגרים המצטברים בשילוח העולמי: מלחמת אוקראינה-רוסיה, הסכסוך הישראלי והמצור החות’ים בבאב-אל-מנדב מבוא: שילוח גלובלי בתוך מהומה גיאופוליטית שילוח גלובלי משמש כעמוד השדרה של הסחר הבינלאומי, כאשר למעלה מ-80% מהסחורות ברחבי העולם מועברות דרך הים. היציבות שלו היא קריטית לכלכלה העולמית. עם זאת, אירועים גיאופוליטיים גדולים כמו מלחמת אוקראינה-רוסיה, הסכסוך המתמשך בישראל והחלטת המורדים החות’ים לחסום את מיצר באב-אל-מנדב בפני ספינות הקשורות לישראל, הטילו צל משמעותי
הסתיים תהליך המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי עם וייטנאם
מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה סיים את המו”מ על הסכם אזור סחר חופשי עם וייטנאם. ההסכם צפוי לשפר את כושר התחרות של היצואנים הישראלים ולהניב תועלת שנתית למשק המוערכת בעשרות מיליוני שקלים בשנה שר הכלכלה והתעשייה, ח”כ ניר ברקת: “וייטנאם היא אחת הכלכלות הצומחות והמתפתחות בעולם ושותפת סחר חשובה עבור מדינת ישראל. הסכם הסחר משקף את מדיניות משרד הכלכלה לסייע בפתיחת שווקים חדשים לתעשייה הישראלית.
הונג קונג – גשר בין מזרח למערב
בזכות מיקומה הסטרטגי, שילוב הייחודי בין תרבויות סינית ומערבית, והתנהה האוטונומית החלקית תחת עיקרון “מדינה אחת – שתי שיטות”, הונג קונג הפכה למרכז לעסקים וסחר באסיה ולמרכז פיננסי בעל חשיבות בינלאומית. התועלת יתרונות כמו שימוש הרווח באנגלית, סחר חופשי ומדיניות מיסוי נמוך, הממצבים אותה כיעד אטרקטיבי עבור חברות כלכלת הונג קונג, המבוססת על עקרונות של שוק חופשי, נשנת על סחר בינלאומיות שירותים מפותחת. אף על
דו”ח מכון היצוא לשנת 2023/24: תמונת מצב ומגמות ליצוא הישראלי
שנת 2023 הייתה שנה מאתגרת לאור ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות, האטה כלכלית ומשבר עולמי בהיי-טק. אלו השפיעו לא רק על התעשייה הישראלית בארץ, אלא גם על הצמיחה במדינות יעד ותחזיות ליצוא הישראלי. מכון היצוא, ממשיך לסייע לחברות הישראליות יחד עם שותפיו העסקיים, בהתמודדות עם האתגרים בשווקים הבין-לאומיים ובהבאת החדשנות והפיתוחים הישראליים לקדמת הבמה הבין-לאומית. אנו שמחים להציג את דוח מכון היצוא לשנת 2023, הסוקר את המגמות בכלכלה