מי חייב במילוי הטופס?
כל יבואן המעוניין לייבא טובין שייבואם על ידו טעון באישור עמידה בדרישות הממונה, לפי סעיף 2ד לפקודה, חייב ברישום במרשם היבואנים.
כלומר, יבואן שכחלק מתהליך היבוא שלו מגיש טופס בקשה ליבוא טובין שחל עליהם תקן רשמי במערכת מסלול (באמצעות סוכני מכס או באופן עצמאי), נדרש להירשם במרשם היבואנים. ללא תלות בוותק שלו או בסוג המוצרים שמייבא. כך גם יבואן המייבא מוצרים במסגרת פטור 2(ג)(2) להוראת מנכ”ל 2.6 נדרש להירשם.
האם זה משנה מי מתוך החברה או התאגיד ממלא את הטופס?
רק מורשה החתימה בחברה או בתאגיד רשאי למלא את הטופס. כחלק מדרישה זו, בחלק צירוף המסמכים שמופיע בסוף הטופס, יש לצרף אישור חתום מעו”ד או רו”ח שמאשר שממלא הטופס הוא מורשה החתימה בחברה או בתאגיד.
לא ניתן לשמור את הטופס כ-PDF ועוד לא הושלם מילוי הטופס, האם כל פעם צריך להכניס את הנתונים מחדש?
ניתן לשמור את הטופס כקובץ HTML על ידי לחיצה על האופציה “שמור” בסרגל העליון (ולא שמור כ-PDF). כך אפשר לחזור בכל עת אל הטופס עם הנתונים שכבר הוכנסו ולערוך אותו.
האם משמעותית ההזדהות על פי ח.פ. או על פי ת.ז. או שזו בחירה אישית?
מספר ההזדהות בטופס צריך להיות אותו המספר עליו רשום הכרטיס שבאמצעותו מגישים את הבקשה במערכת מסלול. במקרה והכרטיס החכם רשום על מספר ת.ז – יש להזדהות על פי ת.ז. ואילו אם הכרטיס באמצעותו מגישים את הבקשה רשום על ח.פ – יש להזדהות לפי מספר ח.פ. אם היבואן הוא תאגיד, ראו שאלה מס’ 5 ותשובה לה.
יש לחברה כרטיס חכם שהונפק על שם עובד בחברה שאחראי על היבוא. באיזו צורה יש להזדהות?
מספר הזיהוי שבטופס צריך להיות המספר של הכרטיס החכם. במידה וזהו מספר אישי של עובד, יש להחליף את הכרטיס כך שיהיה עם מספר הח.פ. של החברה.
מי הם בעלי השליטה בתאגיד שנדרש למלא בחלק הראשון של הטופס?
הגדרת בעל שליטה הינה בהתאם להגדרה בחוק החברות ובחוק ניירות ערך.
בעל שליטה יכול להיות אדם פרטי שמזהים אותו על פי ת.ז. ויכול להיות תאגיד – המזוהה על פי ח.פ.
החברה היא חברה הנסחרת בצורה ציבורית ואין לה בעלי שליטה מוגדרים. מה יש לרשום בחלק של בעלי השליטה?
כאשר החברה היא חברה ציבורית יש לסמן זאת בשדה “חברה ציבורית”. הסימון מוריד באופן אוטומטי את חובת מילוי הפרטים של בעלי שליטה.
האם מורשה חתימה בתאגיד צריך לדווח על קרובי משפחתו הרשומים במרשם היבואנים בחלק ההצהרות שבטופס?
לא. רק בעלי שליטה בתאגיד נדרשים לדווח על קרוביהם. דיווח זה יש לצרף בחלק צירוף המסמכים תחת הכותרת “מסמך הצהרה על תאגידים שבשליטתי או בשליטת קרובי בעלי השליטה של התאגיד היבואן”.
מי הם מיופי הכוח שנדרש למלא בחלק השני של הטופס?
כשיש מספר מיופי כוח, האם צריך לרשום את כולם?
אכן. ניתן להוסיף מספר בלתי מוגבל של מיופי כוח על ידי לחיצה על הכפתור “+הוסף מיופה כוח”. זאת כדי שכאשר תוגש בקשה ליבוא במערכת מסלול (בקשה ליבוא טובין שחל עליו תקן רשמי), המערכת תצליח לזהות את פרטי מיופה הכוח שמגיש את הבקשה, ולא יהיו תקלות הזדהות.
בחלק צירוף המסמכים שבסוף תהליך הטופס, מהו מסמך “מבנה תאגיד” שיש לצרף?
המסמך “מבנה תאגיד” הוא מסמך המפרט את עץ המבנה של החברה. כלומר – תרשים מבנה ארגוני. לחילופין, ניתן לצרף מסמך “עץ מבנה” מלא ומעודכן של החברה מתוך BDI.
איפה אפשר למצוא את המסמך “אישור שממלא הטופס הוא מורשה החתימה, חתום על ידי עו”ד” והאם גם רו”ח יכול לחתום עליו?
למסמך זה אין נוסח אחד. כל חברה נדרשת לצרף תצהיר שמאשר שמי שמילא את הטופס הוא אכן מורשה החתימה של החברה. הצהרה זו צריכה להיות חתומה על ידי עו”ד או רו”ח.
במידה ויש אישור כזה, אין צורך ליצר מסמך חדש – אפשר להביא כל מסמך חתום על ידי עו”ד או רו”ח שמאשר את העניין.
איך ניתן לדעת, בטרם מילוי הטופס, אילו מסמכים יש לצרף בסופו?
הטופס המקוון הוא דינאמי ומבקש מהמשתמש צרופות בהתאם לנתונים שמילא. לכן לא ניתן לדעת בתחילת התהליך אילו מסמכים יתבקשו בסופו. כאמור ניתן לשמור את הטופס, כאשר אין בידיכם מסמך נדרש בעת מילוי הטופס, ולאחר מכן להמשיך מאותה הנקודה.
איך ניתן לעדכן פרטים לאחר שכבר נשלח הטופס?
לפי פקודת היבוא והיצוא, על היבואן לעדכן את רשם היבואנים בכל שינוי בפרטים שהזין למרשם, תוך שבועיים.
ניתן לעדכן את הפרטים במרשם באמצעות פורטל היבואנים.
למידע נוסף
במקרה ונוסף עוד סוכן מכס, שלא הוכנס במרשם, איך ניתן להוסיף אותו?
כדי לעדכן עמיל מכס יש להיכנס לפורטל היבואנים.
למידע נוסף
איך ניתן לדעת שהטופס נשלח בהצלחה?
בסיום השליחה, מופיעה הודעה בנוסח “הליך הרישום שמספרו XXXX הסתיים בהצלחה. באפשרותך למלא טופס בקשה ליבוא טובין שחל עליהם תקן רשמי”.