הגדרה
“סב”ן” – סחורה בלתי נתבעת, שמנהל המכס ומע”מ רשאי להורות על מכירתה בהתאם לסמכות שהוענקה לו עפ”י פקודת המכס (נוסח חדש) ותקנותיה , לרבות טובין שחולטו, שננטשו וכן טובין שמכל סיבה אחרת רשאי מנהל המכס ומע”מ למכרם.
כללי
עפ”י פקודת המכס מטענים שאינם נדרשים ע”י בעליהם או שנתפסו בעבירה על תקנות המכס, נחשבים לרכוש המדינה .
מינהל המכס, מתוקף תפקידו כאחראי על הטיפול במטענים היוצאים והנכנסים את הארץ, הגדיר נהלים מיוחדים לטיפול במטעני סב”ן. נהלים אלה מבטיחים כי כל מטען יטופל בדרך אשר תמנע סכנה לטובין עצמם או לסביבה, ותביא במידת האפשר לפיצוי הגורמים המעורבים באובדן ההכנסה ממיסים ודמי אחסנה. בשל כך מינהל המכס מעדיף למכור מטענים אלו, ובמקרים בהם תקנות המכס אוסרות מכירת הטובין הם מוצאים להשמדה. במקרים אחרים הם נמסרים למוסדות שונים ללא תמורה.
הטיפול בסב”נים (מכירה, השמדה, מסירה וכו’) נעשה ע”י ספק שרות שקיבל ממינהל המכס זיכיון לטיפול בסב”נים, תוך המשך פיקוח ובקרה של המכס אחר תהליכי הטיפול בטובין.
המעקב והבקרה של המכס אחר סב”נים נעשה ע”י יחידות המצהרים והמחסנים בבתי המכס. כל יחידה אחראית על המעקב והבקרה של המכס אחר סב”נים נעשה ע”י יחידות המצהרים והמחסנים בבתי המכס. כל יחידה אחראית על פיקוח אחר סב”נים שנוצרו באתר האחסון (ממ”ן, מסוף עורפי, מחסן רישוי וכו’) שנמצא תחת אחריותה .
יחידות המצהרים והמחסנים הרשויים בבתי המכס מנהלות מעקב ממוחשב אחר כל מטען מרגע קליטתו בארץ, ו”מלוות” אותו לאורך כל התהליכים שהוא עובר עד לשחרורו מפיקוח המכס. משום כך קיים בכל אחת מהיחידות מידע לגבי כל מזהה מטען (כגון שטר מטען, תעודת עיכוב, תפיסה, רשימון אחסנה וכיו”ב) המאוחסן בכל אחד מאתרי האחסון בשלבים שלפני הפיכתו לסב”ן. מידע זה מועבר למכס ע”י אתרי האחסון עצמם.
ברגע שמטען משנה סטטוס באתר האחסון (למשל, משטר מטען לתעודת עיכוב), אתר האחסון אחראי לדווח על כך ליחידת המצהרים/מחסנים המפקחת עליו. כאשר מטען משנה סטטוס לסב”ן ומועבר לידי ספק האחסנה, אחריות הדיווח עוברת לגורם האחסנה. עליו לעדכן את בית המכס האחראי על אתר האחסון המקורי בנתוני הקליטה של הסב”ן וצורות הטיפול השונות בו. בחלק מן התהליכים מחויב אתר המכירה לפנות למכס לצורך קבלת אישור.
העיגון החוקי
סעיף 63(א) לפקודת המכס קובע כדלקמן “הצהרת ייבוא תוגש לאחר הגשת המצהר, למעט בסוגי מקרים שקבע המנהל בכללים, אך לא יאוחר משלושה חודשים ממועד הייבוא, ולעניין טובין שיובאו דרך האוויר – לא יאוחר מ-45 ימים ממועד הייבוא ”
סעיף 63 (ב) לפקודת המכס קובע כדלקמן ” לא הוגשה הצהרת ייבוא במועד כאמור בסעיף קטן (א), רשאי גובה המכס למכור את הטובין או להשמידם ”
סעיף 81 לפקודת המכס קובע כדלקמן :
“טובין חבי מכס המוחסנים במחסן רשוי, המכס עליהם ישולם תוך שנה אחת מיום שהוחסנו לראשונה, אם לא הרשה המנהל להחסינם תקופה ארוכה יותר; לא שולם המכס תוך הזמן האמור, מותר למכור את הטובין ויש לעשות בדמי המכר כפי שנקבע; היו הטובין דבר האבד, לדעת המנהל, רשאי המנהל למכרם גם לפני תום התקופה האמורה “
- לצורך נייר זה, טובין יוגדר כסב”ן = סחורה בלתי נתבעת, בכל אחד מהמקרים הבאים :
- שהייה במסופי המטען האויריים ללא שחרור בתום 45 יום מיום הכניסה (כולל טובין מעוכבים) בנמל אווירי.
- שהייה במסופים עורפיים ללא שחרור בתום התקופה המוגדרת בחוק ( כיום שנה ) מיום הכניסה (כולל טובין מעוכבים).
- שהייה במחסנים רשויים מעבר לתקופת האחסנה המאושרת ע”י המכס.
- נטישת הטובין על ידי בעליהם.
- תפיסת הטובין בעבירה על פקודת המכס ופקודת היבוא והיצוא (נוסח חדש ) תשל”ט – 1979 , חוק מס קניה ( טובין ושירותים )- תשי”ב –1952 , חוק מע”מ התשל”ו , תקנות ההגנה ( כספים ) 1961 .
- אבדות ומציאות בלתי נתבעות ,טובים מחולטים ,טובי יצוא בלתי נתבעים וכד’.