תמצית הוובינר מבוסס על תלול
בימים האחרונים הודיע ממשל טראמפ על הטלת מכס בגובה 17% על כלל היבוא מישראל לארה”ב. מדובר במשבר בעל השלכות משמעותיות על היצוא הישראלי, שנאמד בכ-10 מיליארד דולר בשנה.
הצעד עלול להביא לפגיעה משמעותית בתחרותיות וברווחיות של יצואנים ישראלים רבים, בעיקר בתחומים כמו קוסמטיקה, יין, טקסטיל ופלסטיקה. נשיא התאחדות התעשיינים, ד”ר רון תומר, ציין כי המשמעות הכלכלית של המכס החדש עשויה להגיע להפסד של עד 3 מיליארד דולר בשנה ולפיטוריהם של עשרות אלפי עובדים בישראל.
במסגרת וובינר מיוחד שקיימו מכון היצוא, התאחדות התעשיינים ומשרד הכלכלה, הודגש כי המהלך האמריקאי אינו ממוקד בישראל בלבד, אלא הוא חלק ממהלך גלובלי של ארה”ב להקטנת הגירעון המסחרי שלה מול העולם. תומר קרא ליצואנים לא לקבל החלטות פזיזות ולא להיכנע לפאניקה, וציין כי מתקיימים מאמצים נרחבים מצד הממשלה והגופים הכלכליים להקטנת הפגיעה.
רועי פישר, מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, הבהיר כי מדובר באירוע בעל השפעה ארוכת טווח, וכי הממשלה פועלת בכל הכלים האפשריים מול הממשל האמריקאי, כולל ביקור רה”מ בארה”ב, כדי להפחית את המכס.
נילי שליו, מנכ”לית מכון היצוא, המליצה לחברות הישראליות להיערך לתרחישים שונים ולבחון הזדמנויות בשווקים חדשים על מנת לפזר סיכונים ולהקטין את התלות בשוק האמריקאי.
איפת אלון-פרל ממשרד הכלכלה הציגה את המהלכים שנעשו להפחתת החיכוך, כולל ביטול מכסים על מוצרי חקלאות ומזון אמריקאים המיובאים לישראל. יואב סיידל, ראש המשלחת הכלכלית בוושינגטון, הבהיר כי המגעים נמשכים ושהמכס הנוכחי הוא נקודת פתיחה במו”מ מול האמריקאים.
המשתתפים המליצו ליצואנים להישאר מעודכנים, לנצל את הכלים הזמינים של מכון היצוא ומשרד הכלכלה, ולבחון היטב את הרכבי המוצרים שלהם כדי לוודא את מידת החשיפה שלהם למכס החדש.