מש׳ הכלכלה: עלייה של 7% בייצוא סחורות ושירותים במעל 110 מיליארד דולר
מהסקירה השנתית של מינהל הסחר עולה כי ארה״ב היא היעד המוביל ביצוא הישראלי, אחריה סין ובריטניה. גידול משמעותי ביצוא לאסיה ולאמריקה הלטינית.
מינהל סחר חוץ מפרסם בימים אלו את הסקירה השנתית והמקיפה אודות היצוא הישראלי. בשנת 2018 היצוא הישראלי שבר שיאים חדשים בהגיעו ל 110.6 מיליארד דולר, גידול של כשבעה אחוזים לעומת אשתקד. בהמשך למגמה בשנים האחרונות, היקף יצוא השירותים הציג בשנת 2018 צמיחה מהירה של כמעט 12% לעומת אשתקד, עם היקף של כ-50 מיליארד דולר. יצוא הסחורות ממשיך אף הוא בצמיחה שעמדה על 3.2% לעומת שנת 2017.
את עיקר הצמיחה ביצוא השירותים ניתן לזקוף ליצוא מהיר של שירותי ענפי ההייטק (גידול של למעלה מ-17%). את הגידול ביצוא הסחורות ניתן לזקוף לשני סקטורים עיקריים – מכונות ומיכון חשמלי והמכשור האופטי והרפואי.
מנהל מינהל סחר חוץ, מר אוהד כהן: ״שנת 2018 היתה שנה עמוסת הישגים עבור היצוא הישראלי, הן מבחינת היקפו אשר הגיע לשיא חדש של 110.6 מיליארד דולר והן מבחינת העשייה שלנו במינהל במסגרת הרחבת מערך הסכמי הסחר שלנו, הרחבת פריסת הנציגויות הכלכליות שלנו ותמיכה במאות חברות ויצואנים בהיקפים חסרי תקדים. הדו״ח אותו אנו מפרסמים היום מהווה עוד שירות ליצואנים המאפשר מבט מעמיק יותר על המגמות ביצוא הישראלי בשנה האחרונה, הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה סקטוריאלית והתמקדות באזורים גיאוגרפים חשובים עבור היצואנים הישראלים. אנו נמשיך לפעול גם בשנת 2019 להגדלת היצוא במגוון הכלים שפיתחנו ונמשיך לעמוד לרשות קהילת היצואנים בישראל״.
מהסקירה והניתוח, שהוכנו על ידי המחלקה הכלכלית של מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, עולה שהיצוא הישראלי עודנו ריכוזי למדי עם כ-50 חברות שמרכיבות כ-60% מיצוא הסחורות הכללי, כאשר עשרת השווקים המרכזיים ביצוא מרכיבים כ-64% מסך היצוא הישראלי. מבחינה סקטוריאלית, כ-22% מהיצוא הישראלי מורכב מיצוא מכונות ומיכון חשמלי (בהם גם מוליכים למחצה) ו-22% נוספים מורכבים מיצוא כימיקלים ומוצרי התעשיות הכימיות (לרבות מוצרים פרמצבטיים).
עוד מגלה הניתוח ש-52% מיצוא הסחורות הישראלי מקורו בחברות שמטותיהן נמצאים ביישובי הפריפריה (31% מאזור חיפה והצפון, 21% מאזור הדרום). 34% מיצוא הסחורות הישראליות מגיע ממחוז מרכז ו-11% ממחוז תל אביב, כאשר מחוז ירושלים עומד על כ-3% בלבד. הערים המובילות ביצוא הסחורות הישראלי הן פתח תקווה, חיפה, קריית גת ובאר שבע.
מבחינת יעדי היצוא הישראלי, שיעור זהה מיצוא הסחורות מגיע לצפון אמריקה ולאיחוד האירופי (28% לכל אזור) כאשר אסיה מרכיבה כ-25% מיעדי היצוא הישראלי ולאחריהן יתר מדינות אירופה ואירו-אסיה, אמריקה הלטינית, אפריקה ומדינות אוקיאניה.
ארה״ב עודנה היעד המוביל ביצוא הישראלי עם 10.9 מיליארד דולר (סחורות ללא יהלומים), לאחריה סין עם 4.7 מיליארד דולר ואת השלישייה הראשונה סוגרת בריטניה עם כ-4 מיליארד דולר.
עוד מאמרים
רגולציה בסחר מקומי ובינלאומי: מדריך מעמיק לעסקים
מבוא רגולציה משחקת תפקיד מרכזי בניהול ותכנון סחר מקומי ובינלאומי. היא מבטיחה עמידה בחוקים, בטיחות הציבור, והגנה על אינטרסים כלכליים ופוליטיים. עבור עסקים, עמידה בדרישות רגולטוריות היא לא רק חובה חוקית, אלא גם גורם מרכזי להצלחה כלכלית ולמניעת סיכונים משפטיים ותפעוליים. במאמר זה נסקור את חוקי הרגולציה המרכזיים שמשפיעים על עסקים בתחום הסחר, נבחן כיצד להתמודד עם תקנות משתנות, ונציע אסטרטגיות יעילות לשמירה על תאימות
הגבלות ייצוא וייבוא: מדריך מקיף להבנת החוקים והשפעתם על עסקים
מבוא ייצוא וייבוא הם חלק בלתי נפרד מהפעילות הכלכלית של עסקים ומדינות. תהליכים אלו מאפשרים לחברות להרחיב את שווקיהן, לנצל משאבים בינלאומיים, ולהשיג יתרון תחרותי. עם זאת, הם כפופים למגבלות חוקיות שונות, שמטרתן להגן על אינטרסים מדיניים, כלכליים או ביטחוניים. הגבלות אלו עשויות לנוע מהגבלות קלות ועד לאיסורים מוחלטים על מסחר במוצרים, והן משפיעות על העסקים מבחינה תפעולית, כלכלית וחוקית. מאמר זה יעסוק במושגי היסוד
יסודות דיני סחר: מה חשוב לדעת?
דיני סחר מהווים את הבסיס החוקי והמשפטי לעסקאות מסחריות, בין אם מדובר בעסקאות מקומיות או בינלאומיות. כל פעולה מסחרית – ייבוא, ייצוא, תשלום או שיתוף פעולה עסקי – כפופה למערכת מורכבת של חוקים, תקנות והסכמים. הכרת מושגי היסוד בדיני סחר יכולה לעזור לעסקים קטנים וגדולים לפעול ביעילות, להפחית סיכונים ולנצל הזדמנויות. במאמר זה נסקור את מושגי היסוד החשובים ביותר בדיני סחר, נבין את ההשפעה של
אופטימיזציה של תהליכי שינוע: טיפים להקטנת עלויות ושיפור היעילות
מבואשינוע מטענים מהווה חלק מהותי בשרשרת האספקה העולמית, במיוחד בעידן שבו מסחר בינלאומי וצריכה מקוונת נמצאים בצמיחה מתמדת. האתגר המרכזי הוא לשנע מטענים במהירות, ביעילות ובעלות מינימלית. מאמר זה עוסק באופטימיזציה של תהליכי שינוע תוך מתן דגש על טיפים להקטנת עלויות, בחירה חכמה של אמצעי תחבורה ושימוש במערכות ניהול מתקדמות. כמו כן, נסקור את יתרונות חברת “יחדיו” כספקית פתרונות שינוע כוללים. פרק 1: טיפים להקטנת